"Ik ben Greet Ilegems en ik hou van fantasie, wetenschap en fotografie." Greet behaalde in 2008 het diploma burgerlijk ingenieur (Master of Science) aan de universiteit van Leuven en werkt momenteel voor een groot technologiebedrijf. Tijdens haar studies werkte ze als professioneel model. Daarnaast was ze ook actief bij de studentenvereniging van de faculteit. Als kind verzon Greet elke avond voor het slapen gaan een nieuw verhaal en dat is ze blijven doen. Het is uit die passie dat haar liefde voor schrijven is ontstaan. Fantasie is haar ontspanning. Verder vindt Greet het heel belangrijk om maatschappelijk relevante thema’s te verwerken in haar boeken.
Onlangs is ‘De kleuren van het licht’ in de boekwinkels verschenen. Waar gaat het boek over? Het boek speelt zich af in twee werelden en volgt meerdere personages. Een van de personages is een meisje, Amina, dat plots wakker wordt in een onbekende magische stad. Het blijkt een hoog ontwikkelde samenleving te zijn, die nagenoeg ideaal lijkt en waar mensen zelfs in beeldentaal met elkaar kunnen communiceren. Ze herinnert zich echter niets meer over haar verleden, zelfs niet over de mysterieuze jongen die haar ooit tot daar bracht. Verder volgt het verhaal ook de belevenissen van haar oud-klasgenoten, in de wereld waar ze vandaan komt. Zo gaat een van haar oud-klasgenoten op zoek naar het geheim achter haar verdwijning. Hij ontdekt een link met de dood van zijn vader en zijn zoektocht neemt plotseling heel gevaarlijke vormen aan. En dan is er ook nog Lucas, een verlamde jongen die ooit iets heel mysterieus heeft gezien maar geen gehoor krijgt. Hoe is de titel ‘De kleuren van het licht’ tot stand gekomen? De titel van het boek verwijst naar de grondvesten van de magische wereld, waar Amina plots wakker wordt. Als je het boek leest zal je merken dat kleurensymboliek een vrij prominente rol speelt in het verhaal. De eindboodschap omschrijft voor mij de echte betekenis van de titel, maar ik heb al gemerkt dat velen ook andere betekenissen in het boek terugvinden, wat leuk is. Wat is de mooiste zin die je voor ‘De kleuren van het licht’ hebt geschreven? “Het enige dat telt, is wie we zijn diep vanbinnen, diep in onze ziel, en hoe we al onze verschillende karakters en gaven met elkaar moeten laten samenwerken.” “Want net zoals het licht van de sterren eigenlijk uit alle soorten kleuren bestaat, bestaat ook een samenleving die bloeit en floreert uit alle soorten mensen die allemaal vrijuit zichzelf mogen zijn.”
Met welk personage uit ‘De kleuren van het licht’ heb je de meest hechte band opgebouwd? De Hybrid-reeks gaat over verschillende verhaallijnen die allemaal met elkaar in verband staan. De verhaallijn van Amina en Matheian was er echter eerst, toen het verhaal ontstond. Mijn band met deze personages is daarom het grootst. In feite was Amina origineel gebaseerd op een fantasievorm van de ‘jongere onwetende ik’ en Matheian op hoe ik vandaag naar de wereld kijk. Wat was uw reactie toen u uw boek voor het eerst in de boekhandel zag liggen? Mijn nieuwste boek lag iets vroeger in de boekhandel dan verwacht. Ik kreeg een foto doorgestuurd van Standaard Boekhandel Leuven, maar zat net op een seminarie in het buitenland tussen professionele contacten. Ik wou in de lucht springen van vreugde, maar ik kon er met niemand op dat moment in levende lijve over praten. Dat voelde heel vreemd aan. Zijn er auteurs waar u naar opkijkt? Zo ja, wat vindt u dan het beste aan hen qua schrijven? Ik laat me eigenlijk vooral inspireren door mensen zoals Albert Einstein, Walt Disney, Thomas More, Proust, Helen Keller, Elon Musk en zo vele anderen. Ik heb niet bepaald een schrijver waar ik naar opkijk om zijn schrijfstijl. Wat voor mij belangrijk is, zijn de boodschappen die mensen overbrengen. Heeft u nog een goede tip voor toekomstige auteurs? Een boek schrijven vergt drie belangrijke zaken: oefenen en nog eens oefenen, een zekere basis aan taalvaardigheid, maar vooral beroep kunnen doen op je eigen ervaringen en wijsheden. Je kan pas levensechte fantasieën neerpennen als je die vanuit jezelf laat komen. Mijn tip is daarom: heel veel oefenen, maar vooral ook ten volle leven. Want waarover ga je anders schrijven, als je zelf niet volop hebt geleefd en beleefd?